Přeskočit na obsah

Přehled recenzí na Teilhardův Zrod myšlení

Teilhardovy dopisy z první světové války adresované jeho sestřenici Marguerite vyšly pod názvem Zrod myšlení jako první svazek vydaný Českou společností Teilharda de Chardin na konci roku 2021. V průběhu roku 2022 se objevilo několik recenzí:

První vyšla v Katolickém týdeníku č. 26/2022 v příloze Perspektivy, napsal ji teolog a spisovatel Zdeněk A. Eminger. Uvedl Zrod myšlení také v anketě Katolického týdeníku „Dobrá kniha“.— V závěru recenze píše:

Nemám pochyby, že tato kniha dopisů patří mezi nejlepší tituly křesťansky orientované literatury, které u nás vyšly po roce 1990. Sbírka dopisů z války navíc přináší nemalé množství naděje, která se právě v těchto týdnech moc a moc hodí.

Zdeněk A. Eminger

V červenci 2022 napsal literární historik a šéfredaktor nakladatelství Portál Martin Bedřich pro Aktuálně.cz obsáhlou recenzi, ve které s přesným vhledem analyzuje Teilhardovo dílo a úmysly a představuje hlavní motivy jeho válečných dopisů. — Recenze s názvem Patřil mezi ortodoxní, cítil jako heretik. Vyšly dopisy jezuitského mystika hmoty je dostupná online.

Recenze s názvem Postgraduál v zákopech vyšla ve slovenštině pro online magazín týždeň. Napsal ji Lubomír Jaško. Celý článek je odemčený jen pro předplatitele, v archivu máme plnou verzi poslanou od autora.

Také Jiří Hanuš napsal pro Kontexty krásnou recenzi Teilhard po třiceti letech: 

22. října vyšla na webu Jesuit.cz obsáhlá recenze od Pavla Ambrose, profesora teologie, ředitele Centra Alleti a člena řádu Tovaryšstva Ježíšova.
Plná verze textu vyšla slovensky v časopise Viera a život, 32/6 (2022), s. 36–45, pod názvem Tragédia vojny v listoch Pierra Teilharda de Chardin (Na margo českého vydania korešpondencie jezuitského mystika, učenca a náboženského mysliteľa). V archivu spolku máme uloženou kopii.

Michal Altrichter, teolog a člen Tovaryšstva Ježíšova, napsal recenzi s názvem Zrod Teilhardova myšlení pro časopis Jezuité, 4/2022, s. 38. Kopii máme uloženou v archivu.

V Univerzu 2/2022 vyšel sloupek od Vladimíra Petkeviče. Pro Teilhardovo pojetí války nemá ovšem příliš pochopení. Jeho postoj k válce považuje pouze za výraz „souručenství ve zbrani ve spravedlivé válce“, což se jádra Teilhardova postoje dotýká jen okrajově.

Pro slovenský internetový časopis Ostium (č. 4, ročník 19) napsala v roce 2023 Eva Sládeková pěknou recenzi s názvem Listy v hlbokých prúdoch.

Další recenzi ve slovenštině napsal bloger Pavel Hrica v článku Knižné odporúčania 2023, ktoré nikto nepýtal, publikovaném online 30. prosince 2023. Moc se mi líbí, jak v jednom odstavci shrnul celé Teilhardovo dílo:

Svet nebol najprv hotovým dokonalým rajom, ktorý sa pokazil ľudským hriechom, ale naopak, nedokonalý svet k raju len postupuje. Boh stvoril, aby umožnil tvoriť. Ponúkol svetu a všetkým bytostiam materiál, ktorý môžu slobodne využívať, a svojím úsilím a konaním spolu viesť svet k stále dokonalejším stavom. Sme súčasťou tejto tvorby. Ak žijeme správne, naberáme kurz smerom k Bohu a vtedy do nášho života vstupuje večnosť. Boh nám teda zveril zárodok svojho diela a dal nám úlohu ho dotvoriť a prísť do Jeho plnosti. Evolúciu Boh nechá poháňať základným nastavením celého systému – tým, že v nejakej miere vtelil každej bytosti túžbu rásť a zväčšovať svoje bytie a tým, že svetu poskytol len obmedzené zdroje. To nás núti spolupracovať a postupne cez krízy a transformácie vytvárať stále prepojenejšie a stabilnejšie štruktúry. Pravá cena nášho života sa teda nakoniec nebude hodnotiť podľa toho, ako sme dokázali okolo seba spraviť trochu nepatrného a rýchlo pominuteľného rozruchu v obrovskom vesmíre, ale bude hodnotená podľa nášho prínosu na spolutvorení sveta, ktorý smeruje k stretnutiu s Ním.

Pavel Hrica

Pokud by někdo věděl o další recenzi, i kdyby to byla jen krátká zmínka, dejte nám prosím vědět, rádi bychom to měli všechno zmapované pro náš archiv.

2 komentáře na “Přehled recenzí na Teilhardův Zrod myšlení”

  1. Požehnaný čas.
    V modlitbách vyprosujem silu na preklad ďalších diel Pierra de Chardin. Osobitne sa teším na Srdce hmoty.
    V decembri 2023 mi vyšla skromná recenzia na Zrod myšlení v online časopise Ostium pre humanitné vedy. Náročnejšie osobné okolnosti však nakoniec predsa neboli tak vytrvalou prekážkou, ako chuť vyjadriť sa k tomuto pozoruhodnému človeku a bratovi vo viere a v radosti z myslenia.
    Ďakujem za Vaše úsilie a prácu!!!
    Eva Sládeková
    Link na recenziu: https://ostium.sk/language/sk/listy-v-hlbokych-prudoch/

    1. Milá Evo, moc děkuji za ten odkaz, o recenzi jsem nevěděla. Přidám ji do seznamu recenzí, jen co bude čas. Krásně jste to napsala, potěšilo mě to velmi. 13. svazek Srdce hmoty je teď v sazbě, už nám chybí jen poslední korektura a rejstřík, tento rok se už jistě podaří vydání. Jde to pomaleji, než jsme čekali, ale tyhle texty je potřeba připravovat pečlivě, tak se ten čas pod dva roky zkrátit nedá. Srdečně zdravím, Františka Jirousová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *